| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Tuesday, October 8, 2013

first lab

Assalamualaikum,

yeheeee , akhirnya saya muncul lagi , sukeeeee nye ade mase terluang untuk singgah sini . 

Actually tadi lepas solat asar ingat nak rehat- rehat (* back from college) , tapi tangan gatai pulak nak keluarkan lappy dari almari , so ape lagi , switch on , on internet , terus press dashboard & create a new entry , hee



slow- slow saya akan mencuba balik memenuhkan ruang ini , maklumlah hanya asar je time saya rilex , malas lagi nak pikir pasal research , bebankan kepala , so lets take the apportunity to make yourself happy .

cheewah ,


so , tetiba ondaway balik ke asrama , terpikir la , nak buat ape petang- petang ni , then tetiba datanglah sang idea memberi cadangan ala kepulan- kepulan awan gitu dikepala . yeah , itulah sebab nya entry pasal ni terhasil.


berbalik pada tajuk , first lab . sepanjang kitorang sem 6 ni , ni la first time kitorang masuk lab , at the first , memang kitorang semua tak tahu hari ni ade amali dekat lab . Tapi nasib menyebelahiku , tak perlu lagi menyediakan log book & lab coat segala bagai , reason nye kerana segala itu telah disimpan rapi di bawah meja & tinggal dalam kelas . ( ha.. kan senang cerita)



 its time to go :)







sesi penerangan oleh lecturer di lab , pakar dalam kimia farmasetikal ni .
* my classmates*





antara radas yang digunakan .







 with labmate , dari sem 1 sampai la sekarang , time lab kitorang tak pernah berpisah . cheeewah :)












timbangan sodium hydroxide :)












 



















penyediaan larutan piawai alkali (NaoH 0.1 M)





cukuplah sekadar ini sahaja ,
sepanjang penaipan entry ni , laptop ini di restart beberapa kali gara - gara 
' hang ' . lappy ini terlalu sensitif , cooler sedikit bermasalah , xleh terlalu panas, ok la , dah nak maghrib dah , see u soon ,
Assalamualaikum ,
ikhlas dari penulis , 
19 : 01 hrs
Sungai Buloh , Selangor.

Monday, October 7, 2013

tika waktu itu kembali lagi.

Assalamualaikum  dan salam sejahtera buat semua para pembaca ruangan ini . Akhirnya saya mempunyai kekuatan untuk menulis lagi walaupun setelah di tambah dan di tolak almost 7 purnama tidak bergiat aktif lagi dalam penulisan blog .

Minat untuk menulis sudah lama tersimpan dijiwa , tapi apakan daya , mase dan kesibukan dunia membataskan saya untuk terus bercerita dan terus bercerita . Last story sebelum ini , sebelum entry motivasi , last entry yang saya menceritakan tentang suasana hari raya 2012 , heee . see , terlalu lama meninggalkan ruang dan minat ini.

InsyaAllah selepas ini, saya akan mengisi lagi ruang ini dengan story mory yang sangat banyak untuk di abadikan disini.

Kepada peminat tegar blog ini , (perasan lebih ; padahal tak ade orang bace pon :)
saya mintak maaf sebab terlalu lama tidak meng'update' story disini.

Actually, tidak dinafikan sebagai student tahun akhir sem akhir, cabaran dan dugaan sering kali menghantui fikiran , terlalu banyak masa akan dihabiskan bersama nota - nota , reseach segala bagai , tak termasuk assigment yang berlambak.
* I wish I could finish this as soon as possible* 


Jari - jemari ini tidak selincah dulu menaip setiap baris perkataan , tapi saya akan cuba sedaya upaya untuk kembali aktif seperti dulu. So, setakat ini cukuplah sepatah 2 kata yang dapat menggambarkan situasi saya ketika ini , tak sabar sebenarnya nak balik rumah cuti this weekend. 



* terlalu banyak benda yang terjadi sepanjang ketidakaktifan saya selama 7 bulan , previous entry bertarikh 22 mac 2013 , itu jangka masa yang agak lama sebenarnya.

Sebelum saya menekan button publish , saya kepilkan beberapa gambar :) random image , random situation :))






* who am I now , see , terserlah kematangan disitu :)






ada gaya doktor x ? hee , time ni OSCE pertolongan cemas , CPR . so macam biase , setiap yang berlaku dalam hidup penulis , pasti ada kenangannya.






for the 1st time , menjejakkan kaki ke sana, bulan sept baru- baru ni , 
THE MINES RESORT CITY , Serdang :)
thank :)





sekali pandang , macam bukan kat malaysia ,heeee. teruja sebenarnya , sepanjang hidup ni la 1st time pegi shopping mall yang ada tasik di dalam ni..
boleh naik river cruise lagi :)






ni time hari raye hari tu , with my beloved ayah & my dearest mak :)







my little family :)





# 24 Sept - 8 Nov 2013 #
mak , ayah , & mak su telah berangkat ke tanah suci makkah untuk menunaikan haji dan umrah ,

semoga mereka dikurniakan kesihatan yang baik dan dapat menunaikan segala ibadat dengan tenang dan segala urusan dapat dipermudahkan.

kami sentiasa mendoakan kalian,

bangga sebenarnya dalam masa yang sama juga sedih, for the 1st time raye , raya aidiladha 2013 kami adik beradik x dapat beraya dengan kalian ,
tak leh nak bayang macam mane hari tu , semoga Allah memberi ketabahan hati pada kami.







memadailah setakat ini sahaja , di lain masa dan ketika , jika diberi keizinan , saya akan menjengah lagi ke sini. almost jam 7 malam , nak bersiap- siap untuk berbuka puasa pulak , heee.

Buah Suasa dalam perigi
Ada masa jumpa lagi .


Assalamualaikum & Salam sayang dari saya ; 
NMI : 18 : 51hrs
Sungai Buloh, Selangor.

Friday, March 22, 2013

21 cara berkesan untuk meningkatkan motivasi diri

Assalamualaikum , 
renungan bersama :) insyaAllah kita sama- sama peroleh semangat yang luar biasa untuk memotivasikan diri .
 
Artikel motivasi ini memaparkan 21 cara berkesan untuk meningkatkan motivasi atau memotivasikan diri anda terutamanya tatkala perasaan lemah, tidak bermaya, atau putus asa melanda diri anda!

  1. Membaca buku motivasi terutamanya biografi orang-orang yang berjaya.

  2. Menulis artikel motivasi.
  3. Mendirikan sembahyang / solat khusus untuk mendapat taufik, keampunan dan petunjuk dari Allah S.W.T.

  4. Berdoa dan memohon kekuatan dan hidayah daripada Allah.

  5. Mencipta satu ritual – misalnya “Jika orang lain boleh, saya pun boleh.”

  6. Mendengar lagu-lagu yang dapat memberi semangat dan inspirasi kepada anda.

  7. Bermain muzik kegemaran anda sekiranya anda pandai bermain alat muzik - mana tahu dapat pula mencipta suatu muzik atau lagu yang hebat!

  8. Menatap gambar-gambar yang dapat memberi inspirasi dan semangat baru kepada anda.
  9. Meditasi.

  10. Tidur sehingga anda benar-benar sihat dan segar semula. Kurang tidur boleh menyebabkan kelesuan dan kebosanan.

  11. Bersenam atau melakukan aktiviti-akitiviti fizikal sekurang-kurangnya 3 kali seminggu supaya badan dan minda sentiasa sihat cergas dan cerdas.

  12. Bertekad untuk menyiapkan semua kerja anda yang tertunggak / menyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan penuh kesungguhan sehingga selesai!

  13. Membuat atau kaji semula perancangan kerja atau hidup anda.

  14. Menyusunatur pejabat / rumah / fail, kemas rumah dsb.

  15. Berjumpa dengan kaunselor untuk mendapat khidmat nasihat.

  16. Berjumpa dengan kawan-kawan yang positif untuk mendapat pandangan atau nasihat.

  17. Keluar makan dengan keluarga atau dengan kawan-kawan rapat.
  18. Beriadah - bersiar-siar bersama ahli keluarga -  tempat yang baik untuk melakukan ini ialah bersiar-siar di Mall yang besar dengan berjalan agak laju sedikit.

  19. Menghadiri seminar motivasi.

  20. Mengadakan kenduri doa selamat.

  21. Melancong di dalam atau ke luar negara.
Pilihlah mana-mana satu yang sesuai bila-bila masa anda memerlukan suntikan motivasi. Insya-Allah, semangat dan kecergasan anda akan kembali kuat.



#perkongsian bersama .




 Keikhlasan itu umpama seek0r semut hitam di atas batu hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud, tapi amat sukar dilihat..

Raya Puasa Part 2

Assalamualaikum :)





seriously sekarang tengah menghabiskan masa - masa praktikal di klinik kesihatan berdekatan rumah, so , bila mood mengupdate dah sampai ke kemuncaknya , marilah menghabiskan semua cerita yang tertangguh . see ! tajuk pun RAYA PUASA PART 2 . Raya Puasa Part 1 telah di update pada entry bulan 8 .



see ! entry raya ni . biar cerita dah lapuk , tapi tetapkan hati jua untuk menghabiskan cerita yang tertunda .






hari raya kedua , open house rumah my uncle .


 |Biarlah gambar menutur bicara |

before bertolak ke mak lagam .


with cousin ; DR.Norisa


 Cousin & aunt , mak zah






my angah :)





habis untuk gambar 2nd raya :)

to be continued raya 3 dan seterusnya :)
 *line tenet slow :)))

short update

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.


Alhamdulillah , dengan izinNYA juga dapat saya mencoret disini lagi ,  heee .. 


tapi kali ni saya singgah utk sementara, ade masa dan ketika sy akan update :)

alhamdulilah , saya sihat :) dia dan mereka pon sihat di bawah lembayung keredhaanNYA .







 Bila berada di atas . jangan lupa pandang di bawah . bila rasa diri sangat hebat . jangan lupa Allah SWT lagi hebat :)






 tunggukan entry seterusnya :)

Assalamualaikum





 

Tuesday, January 29, 2013

setelah sekian lama .

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh . 


Apa khabar semua ? harap- harap semua berada dalam keadaan sihat walafiat .
 setelah sekian lama menyepi , baru saat ini tatkala blogwalking , ilham dan niat untuk kembali menulis aktif lagi . heeeeee . 


saat kata kata menyusur dengan satu persatu di taip di keyboard , sambil kepala berfikir untuk memikirkan cerita apakah yang akan menyusul selepas ini . seriously , tak ade cerita yang best untuk diceritakan disini , tetapi cukuplah sekadar sedikit 'update' untuk tatapan anda semua .




oh ya , belum terlambat saya nak ucapkan salam maulidur rasul ke atas junjungan besar rasulullah s.a.w . marilah sama- sama kita berselawat ke atas baginda dan para sahabat , semoga kita memperoleh syafaat baginda di akhirat kelak . ameenn..




hari ini , mase entry ini ditaip , jam di dashboard menunjukkan pukul 9.15 pm ; 29 januari 2013 . kini, genap sebulan saya berada di hospital sultanah nur zahirah untuk sesi klinikal . just tinggal almost 1 bulan lagi disini , bulan mac dan april saat untuk attachment di klinik kesihatan kat kampung .. yeay !! tak sabar nye nak balik rumah .. heee ..




 memandangkan dah lama tak menaip , so terasa janggal nak menulis panjang- panjang , cukuplah sekadar sedikit cebisan coretan disini membuktikan saya tak pernah lupakan bidang blogging ini . 




akhir kata , Assalamualaikum dan jumpa lagi , insyaAllah .  













@ mesra mall .





budak- budak yang menceriakan suasana :)

   

Saturday, January 5, 2013

cerita cuti sem IV

Assalamualaikum ,



alhamdulillah , berjaya juga update kat sini . ya Allah , mood blogging sekarang ni tenggelam timbul di buai arus masa . * cheeewaaaaaaaahhhhh 

yes . it's the 1st entry di tahun 2013 . tp this entry cuma nak simpan secebis memori sepanjang bulan disember lepas . Bulan disember adalah cuti sem kami , tp saya buat keputusan untuk bekerja .




you know where i was working? actually , plan asal memang nak keje . so , sebelum cuti tu pernah jugak slow talk dengan Mr.H yang niat asal me nak keje sepanjang cuti sem , save money u all . haha , actually me save money untuk bayar sewa rumah awal tahun ni .



so, selepas berbincang , he made the decision suruh me keje dgn keluarga die . ketar lutut jugak mase mula- mula dengar tu , tp me positifkan diri , kerja untuk cari pengalaman . actually , the point kenapa die suruh saya kerja dengan family die adalah untuk memperkenalkan saya pada keluarganya . 



so far, alhamdulillah , memang sedikit segan pada permulaannya , tp sekarang alhamdulillah , dapat go on dengan his family dengan jaya nya . adik beradik yang sangat sporting . ayah die pon asyik duk tanye bile me habis belajar . so far so good . his family pon dapat terima saya seadanya . alhamdulillah .




kerja . 3 dis- 27 dis (almost 1 month)
28 dis (gambang waterpark) with his siblings .


so , biar gambar berkata- kata . gambar his siblings tak de , sebab capture guna DSLR . so , gambar yang ade , just gambar kami je , sebab capture guna note .





candid , mase ni duk khusyuk tunggu abg yo beli tiket .







yeay , me dah dapat tiket .






him 






mase ni lepas naik mandi . adik beradik die yang lain main air lagi , so suruh org kat area situ capture gambar kami .



*pengalaman seumur hidup , hari tu jugak 1st time lemas , baik punya MR.H . usikan menterbalikkan tube . akhirnya die jugak yang jd penyelamat . siyesly , sampai sekarang pun masih terasa . 
















dengan anak sedaranya , haziq hairi .






background coco beach















that's all for this entry . mood menaip dah ke laut . bye2 . c u again in next entry . assalamualaikum .