| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Monday, October 15, 2012

coretan penulis ini .

Assalamualaikum ,


18:56

dikala entri ini dicipta, penulis sudah menghabiskan menu terakhir iaitu makan malam untuk hari ini . hee . chewah ! skema gile ayat kan . tapi lantak lah , malas dah nak backspace . Actually saya pon tak tahu nak cerite ape dalam entri ni . tapi terasa nak menaip je , so terus singgah sini dan tekan kat new entry .



Sementara menunggu azan maghrib berkumandang , so update sket , then setelah usai menunaikan kewajipan pada Pencipta . saya akan sambung balik entri ni . so, korang yang sedang or tengah membaca blog ni pada ketika ini , penulis berpesan awal -awal bahawa entri ini penulis tak de idea nak cerite pasal ape . so . apa- apa pon yang akan di taip selepas ini , korang bace je la k .



ye , saya akui . memang semenjak dua menjak ini saya jarang update kan? jarang update tak bermakna saya langsung tak jengah ke sini . setiap waktu dan ketika saya online , setiap kali tu la saya akan bukak dashboard , tengok comment , new post dari blogger lain . blogwalking dan banyak lagi berkaitan dengan dunia blog .



FYI , sekarang ni penulis sedang menjalani sesi latihan klinikal iaitu praktikal selama setahun di hospital sultanah nur zahirah . Awal julai hari tu start . sampai bulan 5 tahun depan . then , after that , sambung lagi satu sem kat kolej , insyaAllah akan tamat pengajian diploma farmasi akhir tahun depan . Doakan saya ye :)





almost 4 bulan disini , banyak benda jugak la dapat belajar . siyesly , mase dalam kelas dulu time ade kelas farmakologi or subjek yang berkaitan dengan bidang farmasi terutamanya berkaitan ubat . memang liat dan kelu sangat lidah nak hafal nama ubat yang berbelit -belit . tapi alhamdulillah , setelah beberapa bulan berpraktikal , ilmu itu akan datang dengan sendiri dan secara automatik kita akan ingat benda alah tu semua . mula -  mula tu memang tersangat lah kekok apabila berhadapan dengan suasana di tempat kerja , tapi bile dah berada di pra pekerjaan , terasa tersangat lah best ! tak nak belajar dah rase . hahahaha .





Seronok sangat sebab dah banyak tahu pasal ubat dan sangat best bile kita dah boleh bace dan tafsir tulisan doktor yang 'comel' itu . hehe . tu la pengalaman , selama ni kite duk pegang slip ubat tanpa faham apa yang doktor tulis kan ? best sangat praktikal kat HSNZ ni , staf staf semua sporting . dapat pulak Local Preceptor yang memahami , thankz En. Zam sebab bagi saya attach kat Klinik Kesihatan Kuala Kemaman pada Mac dan April tahun depan . saat yang di tunggu tunggu sebab mase tuh 2 bulan boleh duk umah . yeay !!





sekarang ni , penulis bersama 3 orang sahabat menyewa di Batu Buruk , kami orang ni semua bukan orang Kuala Terengganu . saya , of kos la dari Kemaman , kemaman nak ke terengganu take almost 2 hour jugak la by car . tapi siyesly , sepanjang praktikal, baru sekali 2 kali tak balik kemaman time weekend , so , every weekend , saya mesti pulang ke kampung . haha . yang tu best duk terengganu dari sungai buloh , sebab tiap minggu saya boleh balik .




sahabat pertama , zulaikha from wakaf tapai . saya pon tak pernah pegi pon tempat ni , as i know , wakaf tapai ke hospital pon take almost 45 min jugak . pon balik every weekend . then , syakirah from jerangau , ajil . tempat ira ni pon dengan hospital lebih kurang jugak macam zu . balik jugak every weekend . lastly , zura from pasir putih , perjalanan pon lebih kurang 2 jam . kadang kadang je tak balik weekend . tapi konlusinya , every weekend kitorang mesti balik rumah . hee . see ! nampak tak ke'manjaan' kami disitu . heee . siyesly , tak sabar nak balik jumpa mak , family , especially adik aisya yang tersayang !





 
 
adik aisya tersayang . along rindu adik ketat ketat .
 
 
 
 
 
 
 
coretan daripada penulis ,
 
19:52
 
merindui si dia yang tengah busy lagi bekerja time ni tak balik balik lagi .
 
kerja kerja jugak kesihatan kene jaga .
 
miss u dear .
 
 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum .

Saturday, October 13, 2012

wordless saturday .

Assalamualaikum ,
 
 
ke hadapan follower follower sekalian , hari ini saya kembali dengan tajuk 'wordless' dengan harapan mood menaip dan mencari idea tidak hilang apabila disajikan dengan hidangan gambar sebagai penganti kata .
 
 
 
 
 
oh ya , saya kembali sudah ke tempat perantauan untuk meneruskan sesi praktikal . disamping itu , izinkan saya menyimpan 1001 memori di ruangan ini .
 
 
 
 
 
firstly , 13 okt . proses penukaran minyak hitam .ENEOS .
 
 
 
 
 


sesampai di bus stand KT , misi untuk mencari jersi . see , khusyuk memilih , saya tukang perhatikan dan komen je .gambar blur sebab tgn ligat duk memilih baju .
 
hasil tgkapan 2 helai jersi dan sehelai shortpant . sungguh eksaited beliau !
 
 
 
 

 
 
nak jugak , orang busy shopping kan . xde orang nak layan kite . so self potrait je lah .
hehe . lepas upload baru perasan muka nampak pucat , sebab 'bedak'less & celak less . haha
 
 
 
 
 
 
mase ni kat dataran syahbandar , lepas solat rehat jap sambil makan berbagai jenis gorengan . see , mase makan ni pon duk membebel ape entah . sorry , hobi saya suka capture his candid scene . :))
 
 
 
 


 
 
kelakar bile tgk balik this picas , mase die tgh drive , maen maen la camera . tak perasan pulak mase ni ter'capture' muka die tgh serius drive . haha . betol ! i like shoot his candid scene . hahaha .
 
 
 
 
 
 
 
at AZ selera timur , haha . siap pakai GPS agi nak bawak dia g makan kedai ni . mase ni tgh tgu order . sebelum makan , singgah pasar chabang tiga , beli barang basah sket .
 
 
 
 
 


"saya makan bihun sup, ni saya tgh cedok air lada nak bagi bihun lagi power dan umph "
 
 
 
 
 
 
 

 
time for eat .
 
my menu : nasi putih , tomyam .
 
 
 
 
 
last but not least ,
 
 
 
 
 
 
 
 
actually, mase entry ini di create , si penulis tengah menyiapkan asignment yang perlu di hantar ke kolej . asgnment ke3 selama berpraktikal .
 
so , after this entry siap & di publishkan . penulis bersuka ria kerana tugasannya telah siap .
 
hooreeeyyy !
 
 
 
Assalamualaikum . selamat berhujung minggu bagi pantai barat , dan selamat berkerja esok kepada pantai timur . bye !




Monday, October 1, 2012

wordless monday ~

Assalamualaikum . alhamdulillah , usai jua tunaikan kewajipan terhadap Pencipta setelah ber'dinner' bersama housemates tersayang . Alhamdulillah , pejam celik pejam celik sudah dua bulan kami menetap di bumi 'penyu' ini khususnya di batu buruk .





Hari ini masih lagi ditugaskan di bahagian eksternal unit galenikal . FYI , di unit ini , kerja more to production and manufacturing . tapi excited sebab banyak yang dapat di pelajari . pagi tadi masuk kerja , sambung packing MethylSalicylate Ointment yang tergendala semalam .





After that , buat preparation lotion yang di inden oleh unit O & G , Daily Care Centre , and ward . nasib baik hari isnin tak banyak inden . wait for wednesday . Oh ya Allah ! memang buat lotion sampai pengsan . |gimik je lebih sampai pengsan segala bagai|




so , rumusan terus la  my job for today .


1. packing Methyl Salicylate Ointment

2. prepare cetrimide lotion 1% , ether , povidone 1% , teepol liquid , softa man

3. prepare & packing chlorhexidine 1 : 200 in 70% alcohol (cord spirit)

 * cord spirit ~ ubat pusat bayi |yang ni lemah semangat, packing 40L , padahal buat ramai ramai je pon .haha |





 






line slow lagi lah , ingat nak masuk gambar sambungan yang entry sebelum ni , tapi nampak gaya nya kene postpone dulu lah .


p/s : nanti saya jenguk sini lagi ye . plis jangan rindu saya . hak3 . bye Assalamualaikum .