| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Monday, March 26, 2012

| Paramedik |

Assalamualaikum ..
hi koram . ape habaq ? 
saya ?

sakit pulak hati kite ni ..
ish3 . sabar- sabar . 
mana tak nyer . semalam dah ade create this kind of entry . tapi tak tahu ade masalah ape . tetiba tak leh bace . memang dah tak tahu nak survey mana- mana . so.
tetiba tgn tekan delete . fuh . memang sakit jugak la .
penat- penat siapkan 1 entry tapi terpaksa buat balik .

uhm ..
sabar mus .

oke ! sy masih lagi bersabar .

actually entry kali ni akan m'publishkan perkara yang terjadi di makmal semalam .
maklumlah , semalam ade amali untuk teknik pendispensan & teknik aseptik .

so , lepas ni akan menyusul .

ONLY kepada sesiapa yang berminat sahaja . oke ?

time kasih awak .




sorotan kejadian .

masa : 8.00 am - 12.30 pm
tempat :makmal kimia, makmal biologi dan makmal aseptik .
mood : good in mood. 




pagi tu kene masuk makmal kimia , untuk buat mock- dispensing .
haha . alhamdulillah . dapat buat dengan jaya .
2 preskripsi utk patient HPT .
hehe .
so, next class . jom ke makmal aseptik .
1st masuk makmal tu . actually bukan la makmal sgt . tapi bilik tu memang utk digunakan utk pelatih pos basik utk program farmasi yang akan berkhidmat di CDR & TPN .

cytotoxic drug reconstitution
total parentral nutrition .






our lecturer . tengah menunjukkan demo guna laminar air flow .












contoh sediaan TPN yang digunakan melalui drip . dan biasenya bekalkan nutrition utk badan utk baby or pesakit yang tak dapat makan .












the materials that use ..
(syringing the electrolyte from the vial)














proses m'hilangkan bubbles dalam syringe .

meh .meh .nk cucuk . :)



ingat lagi mase kcik2 dulu . tengok benda tu pun da nangis. alhamdulillah .
akhirnya keberanian utk datang jua .
alhamdulillah Ya Allah .








elektrolit yang berjaya di syringe up . haha . 
yes !!













hanya mata yang kelihatan . haha .


jom masuk dewan bedah . hik3
ok . jangan layan !














next station , makmal biologi .
for teknik aseptik .

kene pakai gowning selepas buat 7 step hygine handwash .


ade gaya baju angkasawan tak ?


 







haha . kelakar giler .








kira nya bile nak masuk bilik bersih sebelum buat TPN or CDR tu kene pakai PPE yang lengkap la . utk protect personnel .


tapi if kene buat ubat cancer . kene pakai PPE yang sesuai dan glove yang sesuai .




uhmm... ye lah kan . bahaya tu kot berhadapan dgn ubat kanser .












my group .


serious giler masing- masing buat keje .
:)
keep smiling !















last but not least , operation sudah selesai .
hik3


ade hati nak jadi doktor bedah . haha ..








ok la. mybe sampai sini dulu k.. nak sambung buat research pulak . 


c u in next entry .
thankz coz reading until this word !


:)


bye- bye ..



foot note, 


semalam dah bank in duit ke akaun die punye kawan .
hehe .
ye la. die nak pakai duit . al maklumlah , kad bank die ade ngn sy .
die suruh sy pegang.
menunggu masa utk beramah mesra dengan samsung galaxy note .
haha .
i'm happy when u happy dear .



Assalamualaikum.
bye ! 

0 comments: