| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Tuesday, March 20, 2012

first suppository

Assalamualaikum
 
 
 
hehehe .. lets start our day today with bismillah .
 
alhamdulillah . sudah ke penghujung bulan 3 dah, cepat nye masa berlalu meninggalkan kita. 
semoga hidup kita sentiasa di bawah lembayung kerahmatanNYA . amin .
 
 
 
as usual , blog ini ber'update lagi . hu3 .
haha . masih lagi menaip . di depan notebook . masih lagi mempunyai mood & idea yg mencurah- curah utk coretan kenangan buat hari ini.
 
 
alhamdulillah, sesi amali utk minggu ni telah disettlekan dengan jayanya .
but, what i want to focus ..
 
is about my 1st time make that ..
 
 
that?
 
 
yeah ! that suppository . kali ni amali sesi 8 utk sem ni . biasenya satu sesi ade 2 persediaan je . but today , 3 persediaan . kelam kabut jugak nak siapkan .
 
 
 
koram tau x ape yang di maksudkan suppositori .
saya tak nak mentioned byk-byk sal benda ni . cume nak bgtaw bahawa suppositori ini adalah satu bentuk sediaan yang kita guna utk rektum sahaja .
 
contohnya, mase sembelit , if pegi hospital, kebanyakkannya suppositori ni akan di preskrib oleh doktor utk patient .
 
contoh lain . macam buasir , biasenya suppositori jugak akan digunakan dan di masukkan ke dalam rektum ( dubur) utk merawat masalah tersebut.
 
 
 
die ni dapat disediakan dalam pelbagai jenis dan bentuk .
 
so, seperti yang telah saya buat dekat makmal td .
 
- glycerol suppository BP'73
 
Glycerol suppositories are used to treat constipation. They are for rectal use only - this means that they are inserted into the rectum (back passage).

Glycerol is a mild irritant which increases the frequency of bowel movement by stimulating the bowel muscles to contract. These contractions help to move stools along and makes passing them out of the body much easier.
 
 
 
 
 
yang jernih tu , adalah glycerol suppository BP'73 

yang bentuk kon tu pulak , cocoa butter suppository 
( only 1 bahan aktif , ni sebagai base je la )



2nd preparation . --> cocoa butter suppository . (rujuk gambar di atas)


3rd preparation : --> sapo mollis enema 

 



Action and Uses.
Soft soap is employed in the preparation of various liniments, its solution in dilute alcohol forming a suitable lubricant for rubbing sprains and bruises. A strong solution in alcohol (2 parts in 3) is much used as a liquid shampoo to cleanse the scalp previous to the application of antiseptic lotions. Such a solution is also employed by surgeons to cleanse the skin, or an ethereal solution of soft soap may be used. Soft soap is used to remove incrustations in chronic, scaly, skin diseases, such as psoriasis. A solution (1 in 30 to 40 of warm water) is employed as a rectal enema to remove impacted faeces.







eksaited bersama hasil buatan . hik3


ok la. gtg . len mase update lagi . if rajin la . hu3





foot note,

Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.




Assalamualaikum .

0 comments: