| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Friday, March 30, 2012

lab sesi 9

Assalamualaikum .
 
 
 
ada sedikit masa sementara menunggu isyak . saya tidak akan membebel panjang dalam entry ini tetapi adalah ingin berkongsi  sedikit gambaran tentang my preparation for drug today .
in extemporaneous lab .
 
 
 
 
my 2nd time prepare suppositori .
sesi lab 8 minggu lepas adalah my 1st time buat .
 
 
jom .. 
 
 
 
 

the lab apparatus .

semua ada. hik3




so, next 2 photo just zinc oxide suppository je .

actually , lupe capture gambar Atropine sulphate eye drop BPC73




 
zinc oxide suppository .
 
 
 
Zinc oxide rectal suppositories are used to treat itching, burning, irritation, and other rectal discomfort caused by hemorrhoids or painful bowel movements.


so, ubat ni lebih kurang utk buasir la . 




 


so, terjadilah benda ni..



ok la. sampai sini dulu . die balik keje lewat . barang loading.
ok . til this word.
bye

Assalamualaikum..

Thursday, March 29, 2012

this small bear !

Assalamualaikum..
 
 
 
salam jumaat semua . alhamdulillah , dapat jugak kite bertemu pada hari jumaat kali ini .
*hujan  renyai-renyai di kala entry ini ditaip*
 
 
alhamdulillah . alhamdulillah . alhamdulillah .
 
 
 hari ini lab . 2 persediaan . suppositori & eye drop .
tak sabar nak buat ni . hehe . suka sgt buat suppositori tu . mcm masak- masak .
mcm nak buat kuih . siap ade acuan lagi .
hehe .
 
so, koram jgn jeles if budak farmasi mcm kami pandai masak . sebab dah di train utk masak setiap minggu di lab extemporaneous .
hehe . 
*maafkan saya . terlalu mengada di situ*
 
 
ish . korang percaya ke?
hehe . 
saya pun tak pasti betul ke x . sebabnya dulu lecturer pernah bagitau pasal ni.
beliau ckp sebab tu untung kahwin dengan budak farmasi lelaki .
sebabnya pandai masak.
 
haha . if perempuan normal la pandai masak kan?
 
 kitorang kat sini diajar buat ubat . mcm nak masak jugak . ade ingredient dan kaedah yang tersendiri .
tapi perbezaan yg ketara antara masak dengan buat ubat 
adalah .

if buat ubat, sukatan mesti TEPAT .
if nak masak, kita main campak je kan .


so, konklusinya . pengakuan berani mati disini adalah memasak lebih senang daripada membancuh ubat .

ok .
harap maklum , sekian terima kasih .





ok . kita tinggalkan sementara entry pasal itu , nanti sy kembali m'update after selesai sesi lab ok . hehe .



actually . semalam ade m'edit beberapa keping photo . but
utk entry ni . 2 keping je akan sy masukkan .
semalam , Z.I.P telah dicipta . impian dh lama. akhirnya tercapai jua.

u knoe what ..

--> Zahra Iman Photography



slow- slow meniti dunia fotografi . :)
isyaAllah suatu hari nanti , dia akan menjadi suatu kenyataan .







model cute yang kaku . hehe




hehe . the cute one .




nota kaki,


semalam die ade perjumpaan . krdt habis. same goes to you.
so, tak sedar tertidur awal. hehe.
sedar- sedar no baru digi masuk.
hehe.
cntik no tu.
pandai awak pilih .
1st calling with digi .

semalam, awak beli lagi hphone baru . now. awak menang .
dah berjaya pakai 3 hp .
hehe 


bye..
Assalamualaikum
 

Tuesday, March 27, 2012

jom . ikut saya !

Assalamualaikum..
jap singgah . 
ala . masa dah terlalu singkat nk update byk .
bley tak entry ni sy jadikan entry wordless wednesday . hehe .
haha. takkira la awak bg tak, sy tetap nk jadikan jugak. huhu .
oke la.
biar gambar berbicara ..


budak ini yang ikut sy . haha .

--tu pun, sy yang ajak die teman pg t.store.hehe--
yeah! akhirnya pg t.store dapat jugak bonceng dengan org , biasenya sy slalu yang jd masa utk ride. haha--


 



see, the store kan background .
btol ! saya tak tipu ..


 


kualiti gambar kurang sebab terpaksa di brightness kan .
sebab background mlm .
tak nampak dengan jelas . sebabnye restoran syahirah kat kg melayu sg buloh ni ala taman.
lebih kurang kedai makan FATISHA western food kat kemaman la..


 

 shawl pullkado ku yang bulat- bulat.









menu yang best giler . memang terasa . tak rugi kalau koram dtg sini . suasana pun romantik je.
haha. 
memang sesuai utk dinner .
harga pun berpatutan .



:)


pilihan kami .

mee hailam lada hitam pedas .
nasi putih tomyam .






foot note,



sampai sini dulu untuk this short kind of entry .
nanti rajin sy singgah lagi.
nak siap-siap pegi kelas dah .
pagi yang dihujani .
renyai- renyai .


semalam, ade beli no DIGI baru . easy prepaid .
the right choosen for mereka yg suka gayut- gayut .
hehe .
no celc lama hilang .

so, bertukar arah .

1) celcom
2) digi .

2 phone. 2 no.

hehe
bye..

ASSALAMUALAIKUM..... 

Monday, March 26, 2012

| Paramedik |

Assalamualaikum ..
hi koram . ape habaq ? 
saya ?

sakit pulak hati kite ni ..
ish3 . sabar- sabar . 
mana tak nyer . semalam dah ade create this kind of entry . tapi tak tahu ade masalah ape . tetiba tak leh bace . memang dah tak tahu nak survey mana- mana . so.
tetiba tgn tekan delete . fuh . memang sakit jugak la .
penat- penat siapkan 1 entry tapi terpaksa buat balik .

uhm ..
sabar mus .

oke ! sy masih lagi bersabar .

actually entry kali ni akan m'publishkan perkara yang terjadi di makmal semalam .
maklumlah , semalam ade amali untuk teknik pendispensan & teknik aseptik .

so , lepas ni akan menyusul .

ONLY kepada sesiapa yang berminat sahaja . oke ?

time kasih awak .




sorotan kejadian .

masa : 8.00 am - 12.30 pm
tempat :makmal kimia, makmal biologi dan makmal aseptik .
mood : good in mood. 




pagi tu kene masuk makmal kimia , untuk buat mock- dispensing .
haha . alhamdulillah . dapat buat dengan jaya .
2 preskripsi utk patient HPT .
hehe .
so, next class . jom ke makmal aseptik .
1st masuk makmal tu . actually bukan la makmal sgt . tapi bilik tu memang utk digunakan utk pelatih pos basik utk program farmasi yang akan berkhidmat di CDR & TPN .

cytotoxic drug reconstitution
total parentral nutrition .






our lecturer . tengah menunjukkan demo guna laminar air flow .












contoh sediaan TPN yang digunakan melalui drip . dan biasenya bekalkan nutrition utk badan utk baby or pesakit yang tak dapat makan .












the materials that use ..
(syringing the electrolyte from the vial)














proses m'hilangkan bubbles dalam syringe .

meh .meh .nk cucuk . :)



ingat lagi mase kcik2 dulu . tengok benda tu pun da nangis. alhamdulillah .
akhirnya keberanian utk datang jua .
alhamdulillah Ya Allah .








elektrolit yang berjaya di syringe up . haha . 
yes !!













hanya mata yang kelihatan . haha .


jom masuk dewan bedah . hik3
ok . jangan layan !














next station , makmal biologi .
for teknik aseptik .

kene pakai gowning selepas buat 7 step hygine handwash .


ade gaya baju angkasawan tak ?


 







haha . kelakar giler .








kira nya bile nak masuk bilik bersih sebelum buat TPN or CDR tu kene pakai PPE yang lengkap la . utk protect personnel .


tapi if kene buat ubat cancer . kene pakai PPE yang sesuai dan glove yang sesuai .




uhmm... ye lah kan . bahaya tu kot berhadapan dgn ubat kanser .












my group .


serious giler masing- masing buat keje .
:)
keep smiling !















last but not least , operation sudah selesai .
hik3


ade hati nak jadi doktor bedah . haha ..








ok la. mybe sampai sini dulu k.. nak sambung buat research pulak . 


c u in next entry .
thankz coz reading until this word !


:)


bye- bye ..



foot note, 


semalam dah bank in duit ke akaun die punye kawan .
hehe .
ye la. die nak pakai duit . al maklumlah , kad bank die ade ngn sy .
die suruh sy pegang.
menunggu masa utk beramah mesra dengan samsung galaxy note .
haha .
i'm happy when u happy dear .



Assalamualaikum.
bye ! 

Saturday, March 24, 2012

anak sepupu ku !

Assalamualaikum..
just a short entry . hope u guys like it .
 this weekend spt yang da gitau dalam previos entry . hari ni akhirnya sampai juga ke rumah my kazen at kapar, klang .
bertolak naek ktm pagi td dalam jam 9 . aroun 11 jugak tiba di kapar . 
perjalanan ktm , teksi & bas .
:)
memang mencabar ! sebab kali ni balik sorang- sorang . so, my tugas is layan budak- budak ini .
hehehe . 
tunjuk gambar ini dulu k. nanti ade mase sambung lagi oke .
1) WAN NUR KHATIBAH NABILA BT WAN MOHD FADIL


2) WAN MOHD KHATIB NABIL BIN WAN MOHD FADIL








3) WAN MOHD KHATIB NAQIB BIN WAN MOHD FADIL






FOOT NOTE,

sekian dulu entry utk kali ni. 
time to spend time to my kazen . hehe.
biase la . lama dah tak kongsi masalah & cerita . kuang3x.

hehe . actually plan nk g umah kazen semalam dh , tapi ade tentangan oleh die . katanya tak payah pegi hari jumaat , balik kelas dh lewat . nanti smpai malam .
memang die tak bagi . sebab sy sorang- sorang.
kadang- kadang die lebih ambik berat pasal diri saya berbanding dengan sy sendiri.
bila pikir- pikir balik rasional jugak dia buat macam tu .


ok la awak, 
mase entry ni di taip . awak ade english class .
ok dear , fokus taw . balik nanti text . if tak nak, ok . gimmi call.haha .


ok la, if di layan semakin panjang pulak entry .
so, saya berhenti sampai sini dulu .
if rajin saya hupdate lagi .
bye- bye sayam- sayam semua .
see u again .
daa.
bye !
Assalamualaikum ~ 

Friday, March 23, 2012

researh ?

Assalamualaikum
 
 
 
hehe . bersua kembali kita d malam weekend iaitu malam sabtu . hu3 . td baru je lepas tgk cite biar mimpi sampai ke bintang . hu3 . 


hero yg cute . heroin yg comey .
semua mcm budak- budak . romantik cite tuh . pengorbanan dan kejujuran .



hu3 . tersenyum sorang- sorang . then , nangis pun sorang- sorang . 
ye lah . tak kan nak ajak awak nangis dengan saya jugak kan ? huhuhu .


ok la. sajeje singgah . lepas update status  kat fb , then blogwalking jap .
jap agi nak sambung tgk adnan sempit 2 . yg ke byk round dh . best , karekter yg kelakar .




esok pulak off to kapar, klang . my cousin's house . tak sabar mau ketemu my anak sepupu . khatib , nabila & naqib .
 huhu . awal pagi jugak la bertolak esok . hehe . naek ktm from sg buloh ke klang , 
tapi kene transit kat bank negara or putra or kl sentral to take the pelabuhan klang train .



tahun ni baru kali pertama nak pegi . mybe lepas ni dah susah dah bile kene praktikal kat terengganu . jmpe- jumpe bile sem 6 .
uhmm.. sekejap giler mase berlalu meningalkan kita .



ops , terlebih sudah . bila dapat je keyboard memang macam ni . tak tahu nak berhenti kat mana . hehe .


memandangkan tittle kat atas dah mention pasal research . 
so,
interprem la sikit gambaran suasana di library td .
masing- masing khusyuk tengah cari literatyre review kat buku & journal.


termasuk budak ni ..




tengok ade budak tutup muke dengan buku di belakang . hehe . maafkan saya. die seorang yang pemalu. hehe . K tipu .
:)






perlukah ketawa sampai mcm ni? 

ok ! abaikan ..





mereka yang tertekan ini semua kawan- kawan saya .






foot note,


ok la. sampai sini dulu utk kali ini .
hehe .
bye
Assalamualaikum...