| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Thursday, January 26, 2012

| Kisah Cinta . kenangan VS realiti |

Assalamualaikum .
 
salam sejahtera.
 
salam 1 Malaysia .
=)




keep smiling..



already done with BW . sambil layan thr gegar pantai timur .
 bukak blog . terus click kat new post .

actually tak terpikir pun nak create this kind of entry .
. macam mane nk nak teruskan mengarang ni ..
 ish3 ...
jap . jap . iklan sebentar . actually semalam ade create page baru ..
 nak tau click sini..

page ni di create adalah utk tempat for update the new entry .
 ...
 
 
 
ok . lets continued cite asal . 
macam mane nak start tulis ni ..
*blushing .



kisah cinta ?
koram- koram penah fall in love x?
haha . msty la penah kan . mustahil la tak kan .
tp myb jugak ade yang tak pernah . dengar- dengar pun dari kwn2 yang bercinta kan .


ni last 1st time aku membongkar kan sejarah cinta aku .
mule- mule aku fall in love mase akhir form 3 . tak tau mcm mane boleh kecundang dalam hal- hal macam ni . toink - toink . hehehe .
 tapi kisah cinta ni pelik sket . asalnya memang kitorang tak pernah suke sama suke pun. memang kawan biase . permulaan kisah mcm ni . mase akhir form 3 tuh. ade la sorang mamat ni . nama ' si pulan bin si pulan' text aku . biase la zaman budak- budak . usha- usha . biar tak kenal pun . so . pada suatu malam. si pulan tu mcg aku . 
so. kami pun berbalas- balas text . mase tuh memang aku xde feeling langsung nak libatkan diri dalam bidang per'kapelan' ni.. so dari situ, aku m'buat idea yang tak masuk akal yg mengatakan yang aku da ade bf mase tuh . mase tu pun aku dpt tau yang kawan aku mase sek rendah dulu jiran si pulan tuh.

so, cepat- cepat aku mcg kwn aku tuh , mcg lebih kurang mcm ni la ...

" A***, boleh x mu jadi pakwe palsu aku? sebab jiran mu ade kacau aku , so aku malas nak layan dan aku kabo aku dah ade pakwe . aku kbo mu pakwe aku .. mu tolong aku ea"


ha .. lebih kurang macam ni mcg aku kat kawan aku utk selamatkan diri aku .
so . die pun reply bereh- bereh . no prob.. so, sejak malam itu la, secara kontrak nye beliau telah menjadi pakwe tak rasmi aku semata- mata utk aku menyelamatkan diri aku dari si pulan itu . then, secara ringkasnya . sejak peristiwa itu , kawan2 yang laen semua men'gosip'kan aku bersama beliau. koram bayangkan lah . betapa masin nye mulut- mulut mereka itu . kami masing2 fall in love tanpa disedari . 
hahaha . kelakor pulak bile ingat balik .
 
1st kapel gara-gara utk menyelamatkan diri .
*sebut pasal kontrak ni teringat pulak kat cite dlm novel bicara hati, tg shahran kawen kontrak dengan siti zahlia..best giler novel ni..novel zaman secondary school dulu . tp ni kawen . aku pulak declare kapel kontrak. nasib tak buat perjanjian je..haha


tapi ianya hanya bertahan almost 9 month . sebabnya mase tu duk fikir nak SPM .
so . kami decide utk berpisah. dan buat haluan masing- masing. andaikata jika jodoh kami kuat, pasti kami akan bersama kembali . so, sampai la saat ni . hubungan kami still kawan . & it will be friend forever . masing- masing dah ade haluan sendiri .
'saya akan doakan awak dapat insan yang jauh lebih baek dari saya'
tc..



then. mase tu memang aku fokus stdy je . tak berminat nak kapel- kapel . cume mase tuh aku ade seorang adik angkat . perasaan syg tu cume sekadar tu je .
then . sampai la aku abis SPM mase tuh . so, memandangkan lepas SPM tak der pape nak buat . so aku decide nak kerja. mase tu aku ade 2 keje . sbg kerani kat pusat tuisyen . & sebagai cashier di sebuah pasaraya . bile jadual aku sebagai cashier siang, mlm tu aku akan ke pusat tuisyen . haha . mase tu semangat bkerja semakin berkobar- kobar.


so, nak di jadikan cerita, pada suatu hari ade kwan kat tempat kerja ( di pasaraya tu)
bgtaw yang ade sorang budak ranaco nak no. aku ..then, aku tnye la nak buat pe nak no. tu .die ckp nak kwn . so. aku bg je la . kwn je kan . then, kwn setempat kerja tu pun passing la no aku kat budak tuh . die start text aku, then aku layan sebagai kawan je la .
mane tak nye . kenal pun tak . die je yang kenal aku mase tuh. die cakap die penah bayar kat aku mse die pegi pasar raye tu . memang aku btol2 tak tau yang mane satu.
so. kami pun berkawan la & sentiase berbalas text . sampai la satu mase die ajak jumpe.
mak oi. tersentap giler aku mse tu. ingatkan hubungan tu sekadar dlm tpon je .



aku tak ingat dh tarikh bile, awal thn 2010 jugak mase tuh. kami pun face to face la . mule- mule cuak jugak sebelum jumpe, 
mase tuh petang, die baru balik kelas . die text aku dan bagitau die pakai bju ape dan naek ape .  kami jumpe di monica bay .
mase tu kebetulan aku hang out dengan kwan2 kat pantai tu. so, xla cuak sgt.
so, start pada saat tu, hubungan kami semakin akrab sehinggalah kami declair kapel.
then, hidup kami pun berjalanlah seperti biase. tp masing- masing busy. aku dgn kerja dan dia dgn kelas .balik kelas pulak buat 'part time' kat kedai membe die.
tak lame lepas tu aku dapat tawaran ke uitm .
lagi la kami berjauhan . memang jarang sgt jumpe. lau jumpe pun die dtg umah mase aku balik kg hujung minggu.
siapa sangka panas yang di jangka ke petang, tp hujan ribut melanda tengah hari 
* penambahan gaya bahasa di sini..
 hubungan kitorang hanya bertahan sampai situ di sebabkan ade perkara- perkara yang tertentu .

'awak , if terbace la . maafkan sy, sy tak dapat jd seperti yg awak nak . maafkan sy sebab tak pertahankan hubungan ni . mybe hubungan kita hanya kekal sbg kawan je kot.
kita hanya merancang tp DIA yang menentukan . last but not least, pasal b.band tu. tiap2 bulan sampai bil kat umah . masih lagi ats nama awak bil tu . tak pe la . 
xkisah pun kan name b.band dftar ats nama kwan . ok la. tc'



dan sterusnya . dari tahun 2010 hingga lah sekarang . 2012 .
masih lagi still dengan die; mohd hazmeer bin hamzah . 
 
 
 
 
 
 
sebenar- benarnya lagi benar, satu rahsia akn dibongkarkan sekejap lagi.
 
wait . wait . wait .
 
 
sebenarnya, meer tu adalah salah seorang dari geng aku mase budak- budak.
tp xde la geng yang rapat yg maen same- same . memandangkan jarak kami 2 thn, masih ingat lagi mase tu, aku darjah 5 . meer pulak form 1. maknenye, kami memang x sma sekolah la . utk pengetahuan koram semua, umah die kat depan umah aku je . tp tepi sebelah kanan la sikit . sebab dpn umah aku umah abg die . hu3



mase tu aku pg sekolah dengan basikal , if nak g sekolah . memang kene lalu la kat depan umah die . nak di jadikan cerite, tiap-tiap tghari mase aku balik sekolah . memang aku akan nampak die tunggu kat depan umah die.
memang muke die tu familiar sgt la . 
*tp laen sket dari sekarang, sebab dulu tembam skit, xmcm sekarang, xcukup nutrien . haha . BMI 19.7 je.. kutuk pakwe sendiri . kih3..
 
ok. ok. lets continue ..so, aku buat don't knoe je la ..
so, lepas UPSR . aku dpt tawaran ke mrsm. 
so, sejak dari saat itulah , aku xpernah jumpe die .
 
 
last jumpe thn 2004, sampai la saat tu, pada suatu mlm, d awal thn 2010.

 
kalau korang nk taw . .actually dlu pas spm aku kje ngn tc aku , SALMAWATI MOHD IDRIS
work as assistant at dat center . .
name pusat tuisyen tu . .
PUSAT TUISYEN ALAMI . .
bhgn admin2 jgk la . .
haha . .
xpe . .
skali ngan ank bos . .hik3 . .

                                                when 1st time i met u..


actually stowie ni dah past tense dh . .=)

tarikh : d pghujung bln 5 . . 2 pn law x clap aku la . .
tempat : kg tumpahnyer darahku . .
masa : lpas blik dari tuisyen ..( area 10 lbih p.m)

nk dijadikan cte..
mlm kjadian . .
aku sggh umah aku jp..
nk ambik lappy . .
utk dibwk bersama ke umah nek aku . .
mklumlah aku memg duk ngn nek aku sjk dari f4 lg . .
smpai f5 . .
2 thn . .
motif knp dduk bsama nenek??
1) sbb nek aku duk sowg..
2) aku nk stdy pn ok ..no disturbing dari adik2 aku . .
hahaha . 

~let continue~
 mse aku otw nk pg kat mtosikal..
ade la sorg mamat ni lalu kat dpn umah aku ..
tp ade 1 bende yg mgherankan ak .. 
die pndang aku mcm nk telan je . 
aku pn memandanglah cermin,,
knp dgn aku??
smpai mamat tu tgk cm2 skali ..
tdung aku senget kah?
tp x pn . .


so, aku pn buat cam bse je . .
brroomm....motosikal pn di hidupkn..
tp kn . .
aku tgk mamat tu still ade lg kt dpn umah aku . .
fikiran berkta2..
maybe die tgh tgu someone kot . .


tp sampai 1 selekoh, aku 6pk mamat tu follow aku..
 
 


aik??
fikiran brkata2 lg . .
die gne jalan same ke??
ok2 . .
maybe jln same kot . . ( sedapkan ati)
tp kan . .





tetibe je mamat tu ade kat sbelah aku, bsame tunggangannya . .
perasaan aku mse tu : takut + debor + rimas & mcm2 bercampur .. 
dh tgk la jam kul brp?
hampir mencecah 11 mlm tu . .
suasana kg pn mse tu dah sunyi sepi ..
 kalu korg cmane??
msty dbor skali ngan kecut perut kn?
dah ekpun sgguh .. kita ni kan kaum hawa..
msty la kne bjage2 sket  . .

jejaka : hai awak..boleh bknln? name awk mus kn??
insan ketakutan : eehh!! mcm ane awk taw nme sy?knl awk pn x..
jejaka : sy taw la ..boley knl dop ni??
insan ketakutan tu pn menjawab " sowie, sy xknl awk .. tuk pengetahuan awk, sy dah ade pkwe..sowie"

dgn sekuat ati aku mmulas pedal minyak...
mninggalkannya jauh di belakang..
aarrhh..
peduli ape aku..
aku xknl pn..
ntah2..
org giler kot..


bile sekilas ak pndg blkng, mamat tu dah hilang..
maybe keegoannya dh tercbar..
name pn LELAKI kn..

smpai je umah nek,aku memanjatkan ksyukuran yg teramat sngt..
alhamdulillah..nasib baek xde pape..
................................................................
slps pd hari kjadian, aku mnjalani khidupan normal sprti sedia kala. Ttbe2 law x clap aku after 3 days from that incident, aku mndapat bbrapa bilangan  msg dri someone yg slme ni no phonenyer xpnh tersenarai dlm list phonebook aku. No phone nyer ...
 
013XXXXXXX

  2 la no celcom pmilik tu~

( korang cube la call or msg die k... 2 pn law dapat)hahahahahahaha...

msg>>>

---> salam, bley bknlan?
<--- wslm, spe ni?
---> awak xknl sy, tp sy knl awk..
<-- ow u get my phone no?
---> ade la..tp xksh la..bley kwn x?

bla..bla..bla..pjg jgk la sessi reply- men'reply' tu..
tp aku msih tertanye2..
.SIAPAKAH pemilik no berkenaan..
tp mase tu soalan aku xde jwpn..aku btol2 xknl die..
selepas die mnceritakan sdikit tentang latar belakangnya, barulah aku tahu DIALAH org yg same yg mgejar aku pd mlm berkenaan..

korang nk taw x sape die actually??
SEBENARNYA dia adalah DIA..
anak mak & ayah DIA
bermata dua DIA
berjari 10 DIA
so, dia adalah manusia..kwangKWANGkwangKWANG..

  haha . fuhh... penat giler menaip ni . entry yang terpnjang yang pernah aku taip ni .
memang pecah rekod nur muslihah's blog ni .
hahaha .
 
 lepas kejadian itulah baru terbongkar rhsia, aku 1st love die dari kecik . almost 7 thn terpisah dan cari aku . tp pd thn 2010 . kami diketemukan kembali .

tq kepada black kerana berjaya menyatukan kemi kembali .
bukan sekadar kawan mase kecik .
tp sebagai sahabat baek aku sekarang a.k.a special Boyf*****..


sampai sekarang .
malam ni . hubungan kami masih kekal sampai angka ini . tak sangka . org yang sy pernah panggil org giler tu yang jadi pakwe sy sekarang. haha .
maafkan sy dear ...
~ 1 tahun 7 bulan 1 hari~

|kami hanya merancang, tapi DIA yang menentukan |
just berserah pd tkdir dan ketentuan ..


utk awak (mohd hazmeer bin hamzah) .
terima kasih atas pengorbanan selama ni . biarkan perkara lepas yang terjadi dalam hidup kita di jadikan pengalaman yang akan mematangkan kita .
terima kasih sebab dpt bertahan dengan perangai sy . terima kasih sebab sentiasa ade di kala susah senang .
pengakuan jujur : saya sayang awak sgt2 ..=)



*tetibe teringat 1 lagu yang awak tuju kat saya dulu . 1 st lagu yang awak nyanyi utk saya . terima kasih byk2 ..


Kita bersama menempuh semua
Dugaan melanda tidak kupinta
Pahit dan manis duka menghiris
Kita mengharungi dengan berani

Gurau dan sendapun turut mengisi

Ruang dan ketika di masa sepi
Kepercayaan dan keikhlasan
Makin menguatkan perhubungan.



papai.. sampai sini dulu .
1st time create yang terlalu panjang .


 Assalamualaikum ...

0 comments: