| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Tuesday, November 29, 2011

resepi sardin org bujang

Assalamualaikum



=)


alhamdulillah . selesai sudah menikmati menu makan malam bersama ayu natasha.

wow. makan malam pukul 6.30+/- pm?
*yeah ! of kos dear . kami xmakan malam.

(budak ini memang mengada- ngada ..pannggg!! ambik kau ~~)


try resepi baru .
cume tambah telur je . 
kat bawah ni, saya ade kepilkan bersama resepi sardin untuk orang bujang & malas seperti saya . 

*eh. eh. eh. bukan malas la, tp xde kelengkapan nak masak macam- macam.
ni pun masak dalam rice cooker je kot.



ok . mohon usul diterima ye Yang Berhormat.




bahan- bahan 
1) sardin tin (ikut koram la brand ape2 pun, lau ase kaya sangat beli la jenama yg paling mahal)
2) bawang ( actually nak sedap, tumis mule2 guna bawang putih, memandangkan kat sini serba kekurangan, just gune bawang india je .)
3) minyak masak , takkan minyak diesel pulak kan . (ikut la minyak dalam botol ke dalam plastik ke. asalkan halal utk dimakan)
 4) garam (sebagai penambah perisa, tapi sebaik2nya guna la yg halus, biasanya yg biasa utk basuh ikan je kan.. hu3)
 5) pembuka tin (haha, lau xde mesty susah nk bukak, hehe. thankz NABILAH) 
6) air (depend pada korang kuantitinya)
7) telur ( telur putih+ telur kuning ) * sebijik pun da cukup

prosedur :

air suling dididihkan dan disejukkan .

*eh. eh. silap. ni nak buat ubat . sory2~ lupekan ..

ok. ni yang betul- betul ..



1) panaskan periuk , kemudian masukkan 3 sudu minyak masak .
2) Masukkan bawang merah yang telah dihiris . kacau sehingga naik bau 
*nak sedap guna la bawang putih yang ditumbuk
3)  masukkan sardin yang telah dibuka tin nya, bila mendidih, masukkan air sebanyak mane yang korang suka, tp jangan banyak sangat . nanti cair kuahnya.
4) kacau sehingga sebati, apabila mendidih, masukkan telur . kacau sehingga sebati & membentuk sebatian yang homogenous.
 5) tambahkan sedikit garam ,  1 sudu kecil je.
6) kacau . biarkan seketika & hidang.
7) selamat menjamu selera..
 

 



 tarraaaa.... already siap . jemput makan.
hehe.



ambik bau . wokeh ..



ok la. 
azan maghrib dah berkumandang .
hayya ala solah .
hayya ala falah . 

marilah menuju sembahyang.
marilah menuju kejayaan.




nanti sambung balik . wokey- wokey .

=)


assalamualaikum..
 

0 comments: