| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Friday, November 18, 2011

:: AIDILADHA di perantauan PART 1::

Bismillahirrahmanirrahim..

kangkung dibeli bersama akhbar .
assalamualaikum dan apa khabar.

alamak. siap berpantun agi. biasala. da lama xbelajar bahasa.
teringin jugak sekali sekala . 2 kali berkala-kala.
huk3.
cheewwwaahhh.. bukan main ag kan.

so!
seperti yang dijanjikan dalam entry lepas .




akan saya bawa anda semua menyusuri jalan.
bersama- sama kita kongsikan pengalaman
menyambut raya diperantauan
*(bajet la kl ngan kemaman tu jauh sgt)*


suara lain = memang kl ngn kemaman tu jauh . lau dekat, tiap2 minggu boleh balik umah. btol x?
so. bukan isu jarak ataupun masa itu yang akan
diketengahkan sebentar lagi. hiraukan apa yg tak penting~ 
hiraukan jarak perjalanan itu .
sy tetap mahu gunakan istilah 'perantauan'
(masih degil disitu. sila ambik perhatian) 
 
so. part ni nak kongsikan pengalaman kitorang masak 
nasi minyak secara beramai- ramai.
motif
untuk menghidupkan lagi suasana hari raya.
idea ni datang dari salah sorang budak kelas kami, iaitu nani.
asal- asal. nak buat dalam kalangan geng2 kitorang je
tp xtaw tibe2 tukar plan.
jemput semua budak kelas yg xbalik kg.

almost 25+- persons jugak yg join.
=)
perbincangan demi perbincangan di kalangan ahli tertinggi
(tinggi la sgt kan. nak termuntah disitu. gelakkan diri sendiri)


RM5.50/per head .
*memang berbaloi-baloi berbelanja di econsave*
<---> 


 
proses pencarian rice cooker.
barang2 lain yang akan digunakan semasa proses memasak.
lokasi memasak : of kos la kat bilik sy. hehe.
(tp siyesly, xnampak macam bilik, katil tolak tepi. 
malam tu, dipenuhi oleh majoriti budak pompuan yang join ni.
tolong-tolong masak & siapkan ape yang patut)



lets proceed to the photos .






 
 beli lada kering . then rebus .
ni lepas rebus, dipotong oleh cik nab...

then pegi cafe. pg blender .








 
 penuh barang- barang atas meja .












proses penyiangan bawang- bawang . untuk letak dalam beras. nak buat nasi minyak.









proses pembuatan agar bandung. sirap .
untuk pencuci mulut<----








gambar selitan. ni pun ade jugak. yang ni goreng untuk santapan tukang-tukang masak..huhu..








selepas pembasuhan ayam. sebelum menggaul dengan kunyit debu.










hasil potongan ayam -3 ekor 








ayam bersalut kunyit telah dimasukkan dalam kuali.

ops . not kuali la.

but .. multipurpose rice cooker. biasa la. law duk asrama memang cmni.
pantry ade. tp xde gas nak masak. so. sebarang masakan memang menggunakan rice cooker.







yeay . kuah da hampir masak.
pg esokkannya baru masukkan ayam selepas panaskan.







ummm..so delicious. hasil masakan kami.
3 ekor ayam.








haa...pagi raya baru terhasil benda ni..







antara rice cooker yang digunakan utk masak 4kg beras.
total guna rice cooker utk masak nasi.
3 rice cooker kecil
2 rice cooker besar..



acar yang turut di sisipkan di ruangan ni..

=)



---->



air sunquick..









ok la.
sampai sini dulu la entry ni.
tunggu kesinambungan utk part 2 plk.

ok.
bye2 sayang semua.

assalamualaikum

0 comments: