| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Tuesday, November 29, 2011

resepi sardin org bujang

Assalamualaikum



=)


alhamdulillah . selesai sudah menikmati menu makan malam bersama ayu natasha.

wow. makan malam pukul 6.30+/- pm?
*yeah ! of kos dear . kami xmakan malam.

(budak ini memang mengada- ngada ..pannggg!! ambik kau ~~)


try resepi baru .
cume tambah telur je . 
kat bawah ni, saya ade kepilkan bersama resepi sardin untuk orang bujang & malas seperti saya . 

*eh. eh. eh. bukan malas la, tp xde kelengkapan nak masak macam- macam.
ni pun masak dalam rice cooker je kot.



ok . mohon usul diterima ye Yang Berhormat.




bahan- bahan 
1) sardin tin (ikut koram la brand ape2 pun, lau ase kaya sangat beli la jenama yg paling mahal)
2) bawang ( actually nak sedap, tumis mule2 guna bawang putih, memandangkan kat sini serba kekurangan, just gune bawang india je .)
3) minyak masak , takkan minyak diesel pulak kan . (ikut la minyak dalam botol ke dalam plastik ke. asalkan halal utk dimakan)
 4) garam (sebagai penambah perisa, tapi sebaik2nya guna la yg halus, biasanya yg biasa utk basuh ikan je kan.. hu3)
 5) pembuka tin (haha, lau xde mesty susah nk bukak, hehe. thankz NABILAH) 
6) air (depend pada korang kuantitinya)
7) telur ( telur putih+ telur kuning ) * sebijik pun da cukup

prosedur :

air suling dididihkan dan disejukkan .

*eh. eh. silap. ni nak buat ubat . sory2~ lupekan ..

ok. ni yang betul- betul ..



1) panaskan periuk , kemudian masukkan 3 sudu minyak masak .
2) Masukkan bawang merah yang telah dihiris . kacau sehingga naik bau 
*nak sedap guna la bawang putih yang ditumbuk
3)  masukkan sardin yang telah dibuka tin nya, bila mendidih, masukkan air sebanyak mane yang korang suka, tp jangan banyak sangat . nanti cair kuahnya.
4) kacau sehingga sebati, apabila mendidih, masukkan telur . kacau sehingga sebati & membentuk sebatian yang homogenous.
 5) tambahkan sedikit garam ,  1 sudu kecil je.
6) kacau . biarkan seketika & hidang.
7) selamat menjamu selera..
 

 



 tarraaaa.... already siap . jemput makan.
hehe.



ambik bau . wokeh ..



ok la. 
azan maghrib dah berkumandang .
hayya ala solah .
hayya ala falah . 

marilah menuju sembahyang.
marilah menuju kejayaan.




nanti sambung balik . wokey- wokey .

=)


assalamualaikum..
 

Monday, November 28, 2011

ole-ole sudah sampai .

Assalamualaikum..
 
 
 
 
already in class, turun pegi kat HEP td area jam 11 ++am. then, duk kat surau, rehat-rehat, sedar- sedar dh terlena. around pukul 1 sedar, terus solat .
(ikut sunnah kn . nabi Muhammad saw pun tidur sebentar sebelum zohor)
 
 
 
hehe . ini just kebetulan je . penat sgt kot . toink. toink. toink .
u knoe y pg HEP?
 
mesty la tak tahu kan . see tittle above .
'ole-ole sudah sampai'
 
 
 
ole- ole tu adalah ________
 
(fill in da blank)
 
 
*hehe . kejam nye aku*
 
 
sabar- sabar, i will tell all of u ...
dengar cerita saya dulu ok . nanti korang akan tau nye ..
 
ok . sila mengadap laptop or netbook anda dengan jelingan manja . haha.
then senyum ... senyummm!!
 
 ooouuucchhh .. comelnyeee!!
hari tu sy ade bgtaw pasal cuti weekend sempena 1 muharram .
yakni weekend baru- baru ni la .
yg my kazen married tu kan .
 
actually , memang nk balik kg , tp last minit tak bg sebab ayah cakap tak yah balik. tunggu cuti sem yg akan datang .
ye la. jarak pun lebih kurang seminggu je kan .
 
alaa... bukan aku pun yang kwin , hehe . its ok without me right ?
 
 
before this, my sarawakian friend, julia munga ..
(haha, sarawakian ..lawak- lawak ..sila abaikan)
 
nk kirim aku belikan keropok , as ole- ole yang dia nak buat balik sarawak utk cuti sem ni..
 
so, aku tak beli la mase balik deepavali hari tu, ingatkan dapat balik minggu lepas .
so . terkilan jugak aku kalau tak dapat tunaikan hajat beliau .
almaklumlah, family beliau teringin sangat nak makan keropok terengganu .
 
hajat beliau telah selamat saya sempurnakan sebentar td. last minit plan akhir menjadi jugak.
 
 
thankz a lot kepada mr.h ..
(anak tauke keropok cap masjid)
 
kerana membantuku merealisasikan hajat my friend tuh .
 
 
 
terkejut jugak masa dia bagitaw dia dah pos ari sabtu aritu . 
siap guna GDEX lagi .
takut sngt bile pos laju tak sampai .
ish3..
 
nah ! ambik ko . RM 15++ postage .
 
 
 
2 hari jugak la . sebab tersangkut cuti umum .
sebelah pantai barat hari ni baru keje .semalam kan cuti yang telah di forward kan ..
 
 
 
 


 ni dia kotaknye . besar giler.  .

berat : 1.3 kg .
(keropok dah 1 kg, 300g berat kotak )



 
inilah isi kandungan kotak itu .

keropok ikan tambang .
1kg 




*sempat jugak merasa mase die bukak td .
p/s : kalau ade sape- sape nk tempah . sila tinggalkan komen anda .
saya akan mengesan jejak anda.


=)
hujan telah membasahi bumi sungai buloh .
mood : very sleepy .
sejuk.



*madam, nak balik bilik . 
ok la.. sampai sini dulu untuk entry kali ni .
ade mase terluang saya akan coret- coret lagi di ruangan ini ok.
bateri netbook just tinggal 18% lagi .
51 min left .
sebelum terlambat, lebih baek saya chow dulu .

ok.
bye- bye .



assalamualaikum..



TRIP to KL | 2nd day |

Assalamualaikum...

tanpa kita sedari, masa pantas berlalu tanpa menunggu kita & tanpa mengenal siapa kita .
see! semalam dah 2 muharram,
bermakna, hari ni dah 3 muharram,
so, masih belum terlambat untuk saya mengucapkan
SALAM MAAL HIJRAH 1433H..
1433H.. semoga ia tahun yang membawa berkat & rahmat yang berterusan..

Lord have mercy on us, forgive us our sins and bless us with your love & guidance, amin.

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1433H...



harapan di hari baek, bulan baek , semoga kita dapat sama- sama berubah ke arah kebaikan .
insyaALLAH, langkah demi langkah..




so, lets continue to the previous story . ini entry kesinambungan .






1st place that we go yesterday also KL sentral .. same with the 1st day .
 knoe y ?
becoz, tukar blouse yang telah dibeli utk my aunt, sampai bilik baru tengok,
Ya Allah, besar giler .. then decide pg tukar balik.
alhamdulillah, akhirnya dapat juga saiz yang ideal ..


=)
then, perjalanan kami diteruskan lagi .

the 2nd day trip----> SURIA KLCC..



ni semua 'cik shidah' punyer idea . cakap nk photoshoot, memandangkan ni 1st time beliau ke sana, so, just follow je .





 before LRT sampai , sempat lagi pose .
dari kiri : kak ayu, me, shidah ..









 xperasan kak ayu snap gambar mase ni, kagum sangat tengok menara berkembar gah berdiri . haha. sampai mendongak ke langit.


=)





 click . click . candid time ...






hepi sangat dapat hang out together...




















photoshoot ..photoshoot & photoshoot ...

















maybe smpai sini dulu untuk entry kali ni ..

as usual, more photos than words.

actually. mood menaip tak datang- datang lagi ni .. hehe. line plak xbrape nk clear .
(masih nak salahkan line .ish3..btol2 xbersyukur ..)

ape la nak jadi ni.. ish3..



entry ni tergendala, draft semalam, tp baru edit balik & taip balik ape yang patut .

now, still in bilik kuliah . already done with the perlantikan AJK kelas utk sem depan .
masih pegang post yang sama, penolong bendahari .

thankz RX59 atas kepercayaan anda. time kasih jugak la sebab vote insan yang serba kekurangan ni. i will try my best .
insyaALLAH..


sekarang kelas da mcm cybercafe , susun meja . then, lappy sorang satu . sah-sah dah mcm cc... macam ni nasib kitorang lepas exam , result da dpt, tp still datang kolej lagi..

tak sabar nak balik this weekend . nak jumpa semua .
paling tak sabar , my honey . nur aisyatul hazirah .
hehe

bile call, asyik duk sebut pasal laptop kecik je ..
nak suruh beli kat die satu . macam ni la sekarang .
budak- budak pun celik IT .

=)


insyaALLAH , petang ni diberitahu akan dapat surat attachment kat hospital 2 minggu dalam cuti akhir sem ni ..

of kos la dapat hospital daerah .
HOSPITAL KEMAMAN.

=)



ok la . cakap da malas nak taip, tapi masih lagi menaip .
kan. kan. kan .


ok la..i'm surrender ..
puas ati ?


jumpe lagi . bye- bye sayang- sayang .


tingkatkan manis dalam senyuman ,
kurangkan manis dalam makanan .

 hayatilah dan selamat beramal .


assalamualaikum ,,,



   

TRIP to KL | 1st day |

Assalamualaikum..

alhamdulillah. already pack the things that want to go home this coming friday .
almost 3/4 already pack .

just leave a few things that i need & use before get home .


yesterday & a day before yesterday . i meet my old friend that studied at malacca.
so, we use this opportunity to hang out together .

so, this entry i would like to share about our 1st day trip in KL .


------>
 




around 11 am jugak la bertolak dari ktm sg buloh to kl sentral,
then transit jap dekat putra .
singgah beli tiket untuk balik cuti sem nanti .
kitorang janji nak tunggu dan jumpe kat masjid jamek.
lepas sampai kat kl sentral. shopping jap around there .
just beli yang my kazens kirim . byk jugak . 5 & 6 helai blouse.
blouses + skirts + handbags +shawls kat sane memang di jual dengan harga yang berpatutan. memang berbaloi- baloi .



then, terus ambik LRT ke masjid jamek .
the 2nd place after pasar seni .
RM 1.30 tiket .



mule- mule tu memang sesat jugak .
bukan kitorang sesat sebab tak kenal jalan, tapi sesat tak jumpe my friend tuh .
last-last, lepas tanye orang semua . baru la jumpe .
:)





 lepas jumpe, masing- masing lapar.
pekena mee goreng mamak dulu .
 lunch ..





 my friends that accompanied me ..
kak ayu & kak zu .
=)




see ..banyak giler shopping ..
payung pun skali ,
cntik sgt . colourful plak .
then, terus pick up .

=)




candid !!!



penat jalan . rest jap. di perkarangan sogo .
sebelum ambik ktm dari bank negara ke sg buloh .






 candid by zulaikha .
 mase ni tengah khusyuk tengok- tengok gambar . haha
btol2 xsedar .




 

 sempat lagi maen sembunyi- sembunyi belakang patung .
hehe .

tuan kedai pun masuk sekali .






 mase tengah-tengah jalan-jalan,
singgah kejap pekena laksa penang..
walaupun pedas, tp memang best.
lagi-lagi bile panas .

=)



 mereka berempat .


dengan hasil yang ingin dibawa pulang ke kampung.
=)



 masing- masing dengan muka keletihan .






umm. maghrib da masuk.
hayya ala solah.
now : 7:07pm
---> see u in da next entry , about 2nd day trip to KL.. welcome to SURIA KLCC again ..
assalamualaikum.
bye .
 

Sunday, November 27, 2011

<< wedding >>

Assalamualaikum 
just a short entry utk saat ini .
 
kesakitan kehatian teramat . loading kene tunggu banyak- banyak . line tak berape clear macam siput- siput .
 
 
(see! akibat geram, ayat jadi tunggang- langgang .. biarkan!)
 
 
 
 
 
actually, banyak lagi entry akan menyusul akan datang . 
tapi tak tau bile sy akan create . 
kene tengok masa, line , & yang penting kerajinan sy disini .
hehe .
 
 
 
 
ok la .tak nak tulis banyak- banyak. tapi nak sentuh sikit je pasal tajuk di atas.
 
wedding??
 
spt entry lepas .
 
 
 
 
 
this is their picture .
 
 
semalam, my kazen . adik pengantin perempuan ,
tag 2 photos kat my fb.
 
 
so. just nak share dgn u all that photos ...
 
 
 
 
 
 
pelamin ala-ala kepak . wedding in the sky .

hik3 .
siyesly, comey!!!








pengantin baru at kemasik ..
=)
photoshoot .
( hanya 2 photo ni je yang ada .)
bile sebut pasal pantai kemasik , kenangan itu menerpa lagi . haha .





ok la. i think until here 1st .

the next entry will b comnig soon .
bye-bye .


assalamualaikum ..