| Sharing Is Part Of Caring |

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

:)

:)

Followers

Tuesday, May 31, 2011

selamat tiba .

assalamualaikum..
 
 
actually da tidow pn sekejap td. pening kepala sangat.
see.. dah di 'red highlighted' da perkataan tu..
mak oi..
 
almaklumlah hari ni busy segala bagai.
 
busy???
 
uhmm..bukan busy sgt pn. tp penat. letih. dan perkataan2 yang sama waktu & seerti dengannya.
 
 
mana taknya.
bangun pagi area jam 6
malam semalam tdow jam 1 lbey. simpan & packing barang2
 
(sedih : tinggalkan bilik f-5-16 yg byk tercipta kenangan)
 
 
then. kul 7 lbey turunkan 'bagasi gergasi' dari tingkat 5 sorang2.
 
yesss!!! aku gagah!!
 
 (terasa urat2 & saraf2 terputus)
 
fffuhhh...alhamdulillah selamat dgn selamatnya kami.
(aku bersama beg)
then. trus call teksi.
memang kne call coz law week days , waktu pejabat. teksi memang pupus di area kami.
 
 
1st time in history.. off to putra by cab.
 
reason : malas nk usung beg2 berat ke ktm .
 
(so. kami; dira & kak ayu . wat decision naek teksi ke putra)
 
hentian putra : RM30
 (so.share beramai2)
*biase naek ktm sg buloh- putra : RM1.60
 
(berbaloi sbb barang kami memang banyak. fullstop.!)
 
 
our journey
k.l-->kemaman
 
10.30am- 3.00pm
 (singgah TERMINAL MAKMUR . tu yg mase lari sket 2)
but. still tersenyum akhirnya.
alhamdulillah. SELAMAT TIBA.   
 
 

petang pegi jejalan umah mk sedara .
spupu da 2 bulan bersalin.
mahu tengok anak sepupu ku..
 
 
 
 
 look like baby boy right??
 
 
haha. yg pasty. aku nk display nama baby sket ni.
nur damia husna
 
so..konklusinya. ni adalah baby girl. noktah.
 
 
=)
 
 
 
 
 

sila abaikan org yg memegang budak itu.
fokus pada damia.
  
haha. lame sangat x pegang baby. adik bongsu aku da 2 thn.
2 yg kekok skit.
 
bak kata org. praktis make perfect.
oke.
next time aku praktis lagi.
*aksi manja dari damia . ops. silap penggunaan tatabahasa. aksi manja daripada damia.


muke baru bangun tdow. ibu damia sruh aku kjutkan. da lama sgt tdow. trus angkat dari buaian.
takut jugak silap pegang.
bru 2 bulan.
 badan pun x kuat lagi.
 
 
 
ok la.
nak cite sikit macam mane entry ni tercipta.
 
"pada suatu malam yg sepi.....
 
 
hehe. cmni. actually aku da tdow td. spt ayat yg 1st 1st aku mention di ats sana.
 
xlarat.pening. now. ade kat umh nenek. memang ni umh aku. umah aku tu umah ke-2.
 
memang menjadi lumrah & rutin. setiap kali balik umah. msty akan bermalam bersama nek.
 
nak dijadikan cerita. mcm biase. aku siap2 lpas isyak td nk pegi umah nek. mase aku nk trun umah. adik bongsu aku. aisyatul mau ikut.
 
aku memang xnk bawak. sbb memang konpem sebelum2 ni . tgh malam die akan nangis nak balik umah. biase la budak, xleh nak berenggang mana dengan mak .
 
 
so. disebabkan kesian tgk die nangis2 kat aku. nk ikut. so. aku pun bawak je la.
dalam hati redha tanggung risiko law ade pape berlaku.
 
 
mule2 ok lagi. aku layan die tgk cite kartun kat laptop. pakai pampers. buat susu. sampaikan aku tertidow.
 
xsdar, dalam area 12.15 die nangis dgn kuat nak balik umah.
aku pun terkejut dari tdow. bgun2 da tgk die dh muntah. 
 
 
so. dalam kepenatan melangkah keluar umah dan hantar aisyatul pulang ke rumah.
 
   
so. konklusinya. 
*kita mestilah tabah dan sabar menghadapi sebarang kemungkinan dan risiko yg bakal terjadi)
 
=)
 
keep in touch.
 
mahu sambung tidow lagi.
jam sekarang.
 
 
1:29
 
 
bye2. assalamualaikum.
    



Monday, May 30, 2011

alhamdulillah .

assalamualaikum

selamat malam malaysia

eh .eh. malam dah ea?

umm.ye la. jam dah kul 22:56
so, maknenye. jam 10.56 dh la kan.


cepat nye mase berlalu. 

(selama ni si penulis menghitung hari)

u knoe y?

of kos do knoe kn?
kn3?

hehe.
 actually. tarikh ni : 30/05/2011
adalah tarikh keputusan peperiksaan akhir sem keluor.

perasaan?? eh. jap. nk tnye jap.
hehe. sorry. entahlah.aku pun xtaw nk komen ape. xtaw nk tulis pe. xtaw nk buat ape.
hehe

mcm xde perasaan je aku ni kn?


ok la. aku xnk berteka-teki lagi. 

meh sini nk habaq mai.


actually ari ni dapat result.
pg kelas. ingat result kuor awal. tp tghari jugak la.
cuak gler mse 2.

perasaan mase 2 xyah cakap la. bercampur baur.
 
dup.dap.dup.dap.

(jantung memgambil tugas memberi signal)
haha.. memg pucat gler muke. mulut pun da xnk cakap.
selera mkan pun xde.
haha.

mase 2 adalah saat yg amat genting.
normal la kn. student bdbar mase nk ambik result.

koram msty penah ase kn?

kot2 lebih byk kali .
(konfius)

jap2..nk betulkan ayat.

entah2.. koram lebih kerap mengalaminya berbanding dr aku kn.
hehe. tp kalau koram cakap x bdebar pun xpe. aku boley terima.
sebab koram2 kn bijak.
aku bru je melangkah.
koram dh berjaya kan??


=)

berdialaog bersama anda.

time kasih kerana terus melayani kata2 saya.

(actually aku pun xpaham ape yg aku nk sampaikan kat korang sebenar td. hehe.  2 la. byk sangat melalut. i knoe. msty dalam pikiran koram seme ingt aku gler kuasa kn?. hehe. xpe la.
silakan aggap. aku x kisah. aku knal siapa aku. ko pun knal jugak kn?..ape??xknl.. ok2.. sorry. silap org)






muke cuak ..

menunggu saat2 genting.
(ni baru result, law mase akad nikah xtaw la mcm ane perasaan)

tp. sempat ke??

insyaALLAH. tawakkal & berserah dgn ketentuan.
JODOH. AJAL. MAUT.PERTEMUAN.PERPISAHAN.
semua diatur olehNYA.

smoga di panjang kan umur. & berjaya & bahagia di samping org tersayang.

yeay! yeay! esok balik. hehe.



tp sebelum cite sal prosedur nk balik esok. i will show u somting.
scroll down ..













 


6pak x??

hehe . law x6k pun agi bagus. hehe.

pape pn.

ucapan penaja : YA ALLAH.. Alhamdulillah. dikurniakan permulaan kejayaan yang memuaskan.
alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.
bersyukur sbb xpnah jgka dpat result cmni.
alasan??
da 1st reason : of kos last minutes stdy .

hehehe.

(SILA JANGAN TIRU AKSI SAYA)

hehe . ingat. arahan keras di SITU.




...............


after dapat result. MADAM NIRMALA umumkan bahawa pelatih yg x kne repeat boley balik mulai hari ini.

hati girang. teramat girang. sehinggakan xsedar kaki melangkah ke hentian putra.


hehe. mau blik kg as soon as possible.
hehe



jom...




tiket suda berada di tgn..


kemaman .. wait me.. hehe .






ni bukti for tomorrow!!!

wink. wink. winnk..




then. p jln2 kat the mall.


jom. ikut kami..








&
kami .

last day kami bersama sebelum masing2 pulang ke kg halaman masing2.

hehe.

ade halaman kah kg anda??


=)


oke. xperlu jawab..





oke la. yg pasty. sy nk share kat hgpa semua.
yg saya sgt hepi hari ni.
smlam de sedih2 dh.


alhamdulillah.
kepada mak ayah yg sentiasa beri dorongan kat along, along ucapkan time kasih byk2. lov u all..

my femli .


last but not least . someone.

thankz oke.
sbb selalu ade di samping mus . susah senang.

 thankz 4 ur pengorbanan . mus hargai sngt2.

mus hepi sgt . 


syg kamooo semua.

ketat-ketat . kemah keming. simpul sampai mati .


insyaALLAH ..


BYE2.

salam..






Tuesday, May 24, 2011

NASI LEMAK~

assalamualaikum.
=)

selamat pagi .
hope this morning can give happiness to you.

happiness??
 oh ya. tibe2 story sal pg td menari di minda
...


u knoe y?

of kos not kn?

oke. i will 'cite' to u. 

semalam ade informer bgtaw esok, a.k.a ari ni xyah turun padang 
alasan?
 sbb futsal.
 sbb name ktorg xde utk karnival tu.


hati berbunga riang. haha. 


almaklumlah semenjak 2 menjak ni kan mood sedih. tertekan. n mcm2 ag. exam da abis tp xley balik umah ag.


so. kitorang pun mogok la. xnk libatkan diri dalam aktiviti gini.
malas. mood da ilang.

 
so. semalam da rncg xnk trun pdg pg ni.
tdow lewat.=)

duk tulis sal ni.
(entry sebelum ini)



 hehehe.
bile alarm bunyi pg td terus bgun sembhyg subuh.
after dat. sambung tidow blik.


so. tidow la kami sehinggalah mendapat panggilan dari seorang kawan. "turun sekarang. semua budak frmasi batch laen semua dah kumpul. batch kite je x cukup skrg ni. cepat siap!! Ketua Program dah bising dah ni"

tup.tup.tup.tup. talian di putuskan.
 

so.ape lagi kjut semua membe. siap scepat yg mgkin & turun padang.

ops. not padang but futsal court.
malu gler. semua tgk. mklumlah. antara insan yg paling lambat.
hehe. 

tp jap je la. ade taklimat pasal karnival sukan 2 sket. then.
ambik attendance. trus balik bilik.

perut lapar gler. xtaw nk makan ape. nk masak nasi goreng. yg laen xnk. nk turun mkn tghari 6t kat cafee.
so. aku pun panaskan heater. masak air.

& masak maggi . huhu. brekfes mgi. kalaulah 'mereka2' taw aku mkn mgi ni msty diorang marah. haha.

*nasib baek saat2 ni mereka tidow. so. aku xperlu sorok2 nk mkn*
hehe. 


actually entry kali ni nk cte sal nasi lemak.
yg ktorang buat sndiri 2. 3 ari lepas.

sebenarnya nk post ari 2 ag. tp xde mase. so. aku curik mase ni & tulis sal ni. oke.


lets go ..


   
    
 
menurut... 
Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.

Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu).

ni bahan2 yg kami gunakan.
(juz ltak yg penting2 je.almaklumlah kat hostel. ) 



 
 


bawang merah & bwg putih. halia. serai.







sementara nak tggu sambal masak. kite tanak nasi lemak dulu.

(juz letakkan santan. halia. garam)
secukup rase.

then. sukat air. agak2 je.
daun pandan pun ltak lmbat sket pun xpe.




sumber protein yg digunakan hanya ikan  bilis goreng dan telur rebus shj.



telur ni ktorang rebus dalam heater je. hehe.
ade satu telur pecah.
huhuhuhu..



proses nk buat sambal kuah nasi lemak.





*masukkan minyak. bawang. sedikit garam.
goreng sampai garing & naek bau.




masukkan serai. utk naek bau.




setelah memasukkan lada giling.
utk hasil yg lebih sedap. gunakan lada kering.





biarkan seketika .





tambahkan sedikit air. (if xnk masakan pekat la)

tambahkan sedikit gula & garam je.

*law nk sedap masukkan asam keping. tp kami xltak la. xcukup bahan .. hehe *




oke. da siap. dan boleh dihidangkan.


=)